DAVET MEKTUBU



Değerli Bilim İnsanları, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının, Sivil Toplum Örgütlerinin Temsilcileri ve Katılımcılar,


Ankara Üniversitesi Rektörü Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından ilki düzenlenen "Küresel Yaşlı Bakımı ve Yaşlı Turizmi Buluşması" konulu uluslararası kongre, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Medikal Turizm Derneği’nin katkıları ile 30 Eylül-1 Ekim 2013 tarihlerinde Ankara-Rixos Otel'de gerçekleştirilecektir.

Bugün sosyal, ekonomik, tıbbi, bilimsel ve teknolojik değişimlerin sonucu olarak dünyada yaşlı nüfusu artmış ve artmaya devam etmektedir. 2025 yılında 60 yaş üzerindeki bireylerin sayısının 1,2 milyar, 2040 yılında 1,3 milyar, 2050 yılında 2 milyar olacağı öngörülmektedir. Dolayısıyla, gelişmiş ülkelerin, neredeyse tümü önümüzdeki on yıllar içinde nüfuslarının yaşlanmasına tanıklık edeceklerdir. Dünya’da yaşlı nüfusun artmasındaki en önemli nedenlerden bir doğumda beklenen yaşam süresinin artmasıdır. Bu noktada yaşlıların sağlıklı, aktif ve kaliteli yaşam sürmelerini destekleyen bakım hizmetleri ve uygulamalar üzerinde tartışılmaya başlanmıştır. Bu alanda en önemli uygulamalardan biri de yaşlı turizmidir.

Yaşlı turizmi bir yandan insanların sağlıklarına verdikleri önemin artması; diğer yandan küreselleşme ile ulaşım olanaklarının gelişmesi, tıbbi ve teknolojik gelişmelerin hızla yaygınlaşması nedeniyle önemli hale gelmeye başlamıştır. Ülkemiz önemli bir jeotermal kuşak üzerinde yer almaktadır. Özellikle yaşlıların ilgi gösterdiği termal turizm konusunda ülke olarak daha ciddi yatırım ve tesislerin yapılması, kamuoyunun bu konuya dikkatinin çekilmesi ülkemizin yakınımızdaki AB ve Orta Doğu ülkelerindeki hastalar için önemli bir durak olmasını sağlayacaktır.

Dünya’daki ve Avrupa’daki yaşlı nüfusun artmasına paralel olarak Avrupa Birliği 2012 yılını, "Aktif Yaşlanma ve Kuşaklararası Dayanışma" yılı olarak seçmiştir. Bu temanın önemli hedeflerinden biri sosyal dışlanmayla mücadele kapsamında, yaşlı nüfusun toplumsal etkinliklere katılımını destekleyerek, ‘aktif vatandaşlık’ girişimlerinde yer almalarını sağlamaktır. Bu anlamda aktif yaşlanma için sağlık turizminin teşvik edilmesi konusu gündeme gelmektedir. Amerika Nüfus Enstitüsü 2050 yılına kadar asırlık yaşında olacak bireylerin sayısının 834.000 e yükseleceğini tahmin etmektedir. Böylece sağlık hizmetlerine duyulan ihtiyaç artmaktadır. Diğer yandan tedavi maliyetleri çok yüksektir. Dünya ülkelerindeki yaşlı nüfusun Türkiye’den hizmet almasını sağlamak pazar payını artırmak önemlidir.

Yaşlı turizmi diğer bir deyişle ileri yaş turizmi son 10 yılda yaşlı nüfusun artmasına paralel olarak hızlı bir gelişme göstermiştir. Bu nedenle yaşlı turizmi dünyada hızla çeşitlenmeye, büyümeye ve önemli bir alternatif turizm olmaya doğru gitmektedir. Bu noktada “Küresel Yaşlı Bakımı Ve Yaşlı Turizmi Buluşması” konulu uluslararası kongrenin en önemli amacı yukarıda ifade edilmeye çalışılan konularda duyarlılık sağlamak; hem Devlet politikalarında yapılması gerekenleri vurgulamak, hem de Ülkemizin bu konuda ki önemine değinmektir. Toplantıda belirtilen konularda özel sektör, üniversite, sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları arasında uygulamaya dönük bilgilerin paylaşılması buna ilişkin yeni başlıklar açılması ve bunlardan Ülkemizin alacağı payın arttırılması hedeflenmektedir. Başta Avrupa Ülkeleri olmak üzere farklı ülkelerden katılımcıları, farklı konu ve konuşmacıları ile panellerden ve çalıştaydan oluşan programa sizleri davet etmekten, katılımınızdan onur duyacağımızı belirtmek istiyorum.


Saygılarımla


Prof.Dr. Emine ÖZMETE
Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YAŞAM) Müdürü